Em dic Neymar

Ivan More
Mauro Beting
Neymar

Fragmento

neymarcat-3

Contingut

Portada

Crèdits

Treball honrat

Reial Madrid

Comportament infantil?

Fam de triomfs

Marcatge de prop

Meninos da Vila 3.0

L’any 2011

Paulistão 2012

Somni de plata

Barcelona

Copa Confederacions 2013

Orgull

Premis

Instituto Projeto Neymar Jr.

Ilustraciones

neymarcat-4

Prefaci

Neymar Jr.:

L’endemà de proclamar-te campió de la Copa Libertadores, el meu pare, Joelmir Beting, llavors presentador del Jornal da Band, es va humitejar els quatre cabells blancs que li quedaven i es va fer un pentinat mohicà com el teu. Va estar a punt de presentar el telenotícies amb aquesta fila. I tingues en compte que ell era palmeirense...

Fou el millor pare que un periodista pot ser. I el millor periodista que un fill pot tenir com a pare.

Ell t’adorava. M’imagino com es deuria quedar allà dalt, tres dies després d’abandonar aquest món, el novembre del 2012, en veure el seu fill periodista rebent de tu, a la gespa de l’estadi Vila Belmiro, una placa en honor seu; en homenatge al seu amor infinit pel futbol. Al seu amor infinit pel teu futbol. Tal com Maracaná i el món sencer ho van poder veure a la Copa Confederacions. Exactament cinquanta-dos anys després que el meu pare entregués una placa a Pelé pel gol que es va convertir en una expressió de crac: «gol de placa».

Com passa avui, i passarà durant molt de temps, tu seràs la millor expressió de crac brasiler. I mundial.

Confesso, Neymar Jr., que no recordo què em vas dir aquell dia al Vila. Confesso que no recordo què et vaig dir al bell mig de la gespa quan vaig rebre la placa amb què el Santos homenatjava el meu enyorat pare.

Mai no m’he sentit tan emocionat i honrat representant-lo. Tant, que no recordo les paraules d’aquell moment inoblidable.

M’imagino el que Neymar pare deu sentir amb cada jugada teva. Sóc pare i fill de cracs en altres àmbits. Els meus pares i els meus fills ho són tot per a mi. No puc imaginar-me el que ha de significar per a un pare tenir un fill que és un dels millors en el que fa. I que encara no ha tocat sostre.

M’imagino el que Neymar Jr. deu sentir per tenir un pare crac com ell. Còmplice com n’hi ha pocs. Amic com se’n tenen amb comptagotes. Company com només n’existeix un.

M’imagino el que Ivan Moré va sentir sent un espectador privilegiat d’aquesta col·lecció de cracs. I felicito la meva amiga Marcia Batista per haver concebut un projecte tan especial.

No hi ha un equip millor que la pròpia família. Totes les famílies. Però poques famílies en el futbol han jugat tan bé plegades com la de Neymar, que és més que un pare, i Neymar Jr., que és més que un fill. Neymar, que és l’Esperit del Santos Futebol Clube.

Amén!

MAURO BETING,
periodista esportiu

neymarcat-5

Introducció

Vaig conèixer Neymar Jr. poc després del seu debut, quan l’equip del Santos encara era dirigit per Vanderlei Luxemburgo. Recordo perfectament aquell dia. Era un partit entre el Palmeiras i el Santos, al Vila Belmiro. Neymar Jr. havia marcat el gol decisiu, amb l’esquerra, a la victòria per 2 a 1 de l’equip local. Una anècdota: a la porteria contrària hi havia Marcos (el sant palmeirense).

Neymar Jr. va ser substituït en el segon temps. Jo vaig demanar permís a l’entrenador per acostar-me a la banqueta, vaig seure al costat del jugador i li vaig demanar que es tragués la bota del peu esquerre. El gest em serviria per elaborar l’entrada del meu text (moment en què la imatge del reporter surt al reportatge). Recordo la mirada del joveníssim Neymar Jr.; estava espantat i sorprès, però va accedir puntualment a la meva petició.

Començava en aquell moment una relació d’amistat i de profund respecte mutu amb la llavors promesa santista. Durant els primers triomfs de Neymar Jr. amb la samarreta del Santos, vaig tenir l’oportunitat de fer alguns reportatges especials amb el crac. En la meteòrica ascensió d’aquell nano il·luminat destaca una curiositat: Neymar Jr. mai no seria el que és si no tingués darrere seu la figura del pare. I el més meravellós de tot és que, si fem un repàs de la vida del pare, la història que emergeix salta a la vista, ja que els problemes, els desafiaments i les situacions límit als quals la «família Neymar» ha hagut d’enfrontar-se han estat innombrables. I a partir d’una història tan rica tan sols es pot constatar el següent: en la carrera del diamant tallat en les categories inferiors del Santos res no ha succeït per casualitat.

La idea d’aquest llibre és mostrar com va ser l’origen d’aquell èxit. Per què aquest jove de pentinat exòtic és avui dia l’estrella més gran de l’esport brasiler? D’on brolla tota aquesta llum que irradia? Tota aquesta energia?

Per respondre aquestes preguntes hem combinat les declaracions del pare i del fill, amb la idea d’entendre el paper i la influència de cadascun d’ells en la vida de l’altre, i de quina manera aquestes vides van aconseguir, en una simbiosi perfecta, assolir el reconeixement mundial.

Neymar Jr. té un talent fora del comú, però el noi podria perdre’s «en l’ambient del futbol» si no estigués guiat d’una manera magistral. I és aquí precisament on entra en joc la figura del pare. En llegir Neymar. Conversa entre pare i fill, el lector entendrà la base de l’èxit d’aquest geni anomenat Neymar Jr. i el futur prometedor que li espera.

IVAN MORÉ,
periodista

neymarcat-6

De pare a fill

Em dic Neymar da Silva Santos. Neymar no és un nom gaire comú. M’imagino, però, que ara s’està fent cada vegada més conegut i reconegut gràcies a una persona molt especial que va aparèixer en la meva vida fa vint-i-un anys. Silva Santos, contràriament, són uns cognoms força freqüents. Silva és el més comú al Brasil. Fins i tot ha estat cognom d’uns quants presidents. Santos és l’altre nom del qual em sento ben orgullós. I per a la meva felicitat, que és la d’un home corrent, una persona senzilla com qualsevol brasiler, sóc Santos amb molta satisfacció i amor. En tot! Però estic més orgullós encara de totes les coses meravelloses que han passat a la nostra família. Del meu fill, que ha escrit una pàgina tan bonica, sorprenent i plena d’èxits precisament de la histò

Suscríbete para continuar leyendo y recibir nuestras novedades editoriales

¡Ya estás apuntado/a! Gracias.X

Añadido a tu lista de deseos