Coques

Xavier Barriga

Fragmento

cap

Introducció

Després del pa, les magdalenes, les galetes i la brioixeria, ha arribat a la fi el moment de les coques. És un llibre que tenia moltes ganes d'escriure, ja que el món de les coques és molt suggeridor. Vaig sentir una gran satisfacció quan l'editorial Penguin Random House va decidir acceptar el projecte i agraeixo novament la confiança que dipositen en mi.

El principal objectiu d'aquest llibre és oferir una àmplia varietat de receptes per elaborar coques diferents, totes fàcils de preparar, amb ingredients corrents que es poden adquirir a qualsevol establiment o botiga de comestibles, sans i de qualitat, evitant productes excessivament greixosos i pesats. Trobareu una part de les receptes classificades a partir del tipus de pasta amb què es fan —hi ha coques esponjades, de pasta de full, de pa, de brioix i molt cruixents— i altres capítols dedicats a tipus de coques especials. N'hi ha un que recull receptes de coques típiques i tradicionals, d'aquelles que han omplert molts estómacs i han seduït molts paladars al llarg del temps, i que ho continuen fent avui dia. En d'altres, hi ha agrupades les coques pensades per a les persones que no toleren bé determinats productes, com el gluten, la proteïna de la llet o l'ou; o hi trobem les coques integrals i més lleugeres, sanes i equilibrades, ja que la ingestió de fibra en molts casos continua sent massa pobra a la nostra dieta; també hi ha les que miren de donar-vos idees per sorprendre els de casa. Hem volgut reservar l'últim capítol sencer per a les coques salades, molt adaptables, que us serviran tant per oferir un aperitiu lleuger abans d'un àpat com per preparar un bon berenar, un saborós piscolabis o tot un sopar.

Quan vulgueu enfornar una coca deliciosa, aquest llibre us proporcionarà, a més de les receptes, altres informacions pràctiques sobre els ingredients, els procediments i els estris que es fan servir, així com un capítol en què s'explica la manera de preparar cremes i altres elaboracions que serveixen per farcir algunes de les coques.

Entrem en matèria

Podem definir una coca com la preparació de forn o pastisseria elaborada amb farina, sal, aigua i llevat, i de vegades amb matèria grassa (mantega, llard o oli d'oliva) i ous, que pot dur una guarnició dolça o salada, feta d'infinitat d'ingredients i de múltiples combinacions, plana i en general rectangular de forma, encara que també pot ser rodona o ovalada.

Dit d'una altra manera, una coca és la combinació màgica de dos elements bàsics (per una banda, la pasta que serveix de base, en molts casos fina i cruixent, i per l'altra, un deliciós acompanyament) que després de la cocció al forn es converteix en un conjunt harmoniós i suculent.

Les coques estan molt lligades a les tradicions culinàries de cada regió, per això hi ha especialitats tan diferents. Antigament, les coques se solien elaborar a les cases, ja que moltes tenien forn per coure-les. Quan no en tenien, la gent les portava a coure, un cop fermentades, al forn de la fleca del poble o del barri. Aquest establiment es convertia aleshores en un càlid i acollidor punt de trobada, on, mentre es coïen les coques, es creaven vincles i relacions socials. Ara bé, els artesans flequers també feien coques als seus obradors, si bé era habitual que cada client els portés preparada la guarnició que volia perquè ells l'afegissin a la pasta.

imagen

Bona part de les coques tradicionals del nostre país tenen les seves arrels en les festes i celebracions, tant d'origen religiós com pagà, tan vinculades a la cultura culinària. A les trobades socials i culturals, que acabaven amb un berenar per a la mainada, però també per als assistents de qualsevol edat, se solien repartir porcions de coca, que es prenien de manera informal, a peu dret i amb les mans, entre amics, un detall que alegrava aquells aplecs. No ens podem descuidar que les coques són un gran exemple de la gastronomia popular, i que continuen molt lligades a nombroses manifestacions amb un gran arrelament social.

Us convido, doncs, a endinsar-vos en aquest món de la gastronomia flequeraculinària, si se'm permet d'anomenar-la d'aquesta manera, perquè gaudiu en família elaborant aquests magnífics productes i perquè pugueu compartir-los amb els de casa. Al llarg del llibre miraré de donar-vos idees, però en cap cas no voldria erigir-me en autoritat sobre la matèria, de manera que aquí no trobareu ni fórmules magistrals ni mètodes que no conegueu ja, perquè en realitat tot està més o menys inventat.

El meu consell, però, és el següent: inventeu, experimenteu noves combinacions, proveu fórmules, mides i textures diferents partint de les receptes del llibre, que espero que us resultaran inspiradores i us ajudaran a crear les vostres pròpies coques. Com fa la dita: N'hi ha per a tots els gustos.

Bon profit!

cap-1

ABANS DE COMENÇAR

És important proveir-se dels estris necessaris i familiaritzar-se amb els ingredients més adequats per a cada preparació. Aquí es detalla tot el que és imprescindible per preparar una coca perfecta.

imagen

Tipus de farina

Fer brioixos i pastissos a la cuina de casa, amb ingredients naturals, de manera fàcil i senzilla, pot ser tot un plaer. Només s'ha de disposar d'una mica de temps i d'unes primeres matèries bones. Els ingredients que us caldran són productes fàcils de trobar a qualsevol botiga o supermercat, però és important que siguin de la màxima qualitat.

1. FARINA DE BLAT

La farina de blat és el principal component per elaborar brioixos, magdalenes, galetes... S'obté de la mòlta dels grans de blat i ha de ser llisa al tacte, però també amb una olor neutra i un gust lleugerament dolç. Ha de tenir una tonalitat més aviat cremosa, sense grumolls ni trossos secs.

Hi ha diferents tipus de farina:

La farina de força conté una proporció elevada de proteïnes (gluten) i per això és perfecta per elaborar pastes de brioixeria, a les quals s'afegeix mantega, sucre i ous. És la que es fa servir per fer brioixos i altres pastes similars.

La farina de mitja força, pel que fa a les proteïnes, està entre una farina de força i una farina panificable. La podeu fer servir quan elaboreu croissants o pasta de full. També us pot ser útil quan feu pans amb pasta de full amb mantega i pastes de pa amb una quantitat important d'oli d'oliva.

La farina fluixa conté poc gluten i, per tant, és ideal per a l'elaboració de pastes que no han de fermentar. És la farina que es posa a les pastes de fer magdalenes, plum-cakes o coques, i també a les de fer galetes, pastes de te i altres productes sense llevat. És important fer-la servir en aquest tipus de preparacions per aconseguir, per exemple, que les magdalenes s'espongin al màxim al forn o perquè les galetes de mantega no es deformin quan es couen.

2. FARINA DE BLAT INTEGRAL

S'obté a partir de la mòlta de tot el gra de blat. De color m

Suscríbete para continuar leyendo y recibir nuestras novedades editoriales

¡Ya estás apuntado/a! Gracias.X

Añadido a tu lista de deseos